Uitgeverij van Psychologische Tests

2 staps verificatie uitgelegd

We hebben graag je feedback - wil je dit hebben?

Veel mensen gebruiken hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites. Of schrijven hun wachtwoord op. Komt dat bekend voor? Lees dan verder. We hebben graag je mening over 2 staps verificatie. Je kan lezen wat het is en waarom je het zou willen gebruiken.

Het is ondoenlijk een goed wachtwoord te kiezen en te onthouden voor iedere website, behalve als je een hulpmiddel gebruikt voor het bewaren van de wachtwoorden. Wil je weten of je eigen wachtwoord wel eens gehackt is? Hier kan je het zien, deze database bevat 3,3 miljoen Nederlandse gehackte accounts. https://gotcha.pw/

De beste manier om te voorkomen dat iemand een gestolen wachtwoord op alle sites (automatisch!) probeert, is om op iedere website een ander complex wachtwoord te gebruiken, en die te bewaren in een wachtwoord tool in je browser.

Maar dan nog weet je nooit of iemand je wachtwoord heeft kunnen raden, kraken of hacken. Vandaar 2 staps verificatie een goed hulpmiddel kan zijn. Je gebruikt naast je login en wachtwoord een 2e stap voor verificatie zoals een SMS of APP om een pin te krijgen die je gebruikt om in te loggen.  Als je dan niet beschikt over je mobiel kan je niet inloggen, zelfs als je het wachtwoord weet.

Hoe lastig is 2 staps verificatie?

Het valt wel mee, vaak kan je een PC of mobiel "Veilig" verklaren, zodat je voor langere tijd niet meer om de tweede stap gevraagd wordt. In dat geval bescherm je alleen tegen inloggen op een andere PC of mobiel.

Testmij Online en 2 staps verificatie

Datec overweegt om 2 staps verificatie in te voeren voor Testmij Online.

  1. Door het mogelijk te maken om de cliënt naast de link email, ook een SMS te sturen met het wachtwoord. De kosten van zo'n SMS bedragen 10ct, die wordt één keer verstuurd bij het klaarzetten van de vragenlijst. Ons idee is het gebruik van de SMS optioneel te maken. Je kan dit gebruiken als je cliënt zorgen heeft over de beveiliging, of als de cliënt bang is dat zijn omgeving (familie, collega's) de mail kunnen lezen en zo meekijken naar de antwoorden.
  2. Voor testleiders (de psycholoog of psychiater), zouden we 2 staps verificatie kunnen invoeren met een app (Google Authenticator) voor Android en iPhone. Na eenmalige registratie van de app genereert hij een steeds wisselende pin die je kan gebruiken bij het inloggen.

We horen graag je mening. Zou je dit willen gebruiken?  Wat vindt je hiervan, niks/geweldig/neutraal en wat zou je graag willen zien? Stuur even een email naar info@datec.nl met je feedback.

Google Authenticator

Google Authenticator

IOS en Android App voor 2 staps verificatie